Reţetă mănăstirească de murături

– ingrediente –

10 kg gogonele

Loading...

1 kg morcovi

2 căpăţâni usturoi

4 bucăţi mari de hrean

30 ardei iuţi

1 kg sfeclă roşie

1 varză roşie

4 mere creţeşti

1 ţelină mare, împreună cu frunzele

frunze de vişin

boabe de porumb

mănunchi de busuioc

Zeama: 10 l apă de izvor

300 g sare grunjoasă de murături

300 ml oţet de vin

un plic boabe de muştar

6 foi de dafin. Totul se dă în clocot şi se va folosi fierbinte.

– mod de preparare –

Se spală şi se pregăteşte butoiul din lemn (sau de plastic), pregătit special pentru a putea fi închis ermetic. Va fi bine spălat şi opărit cu apă fiartă. Se lasă să se usuce.

Gogonelele – materialul de bază – pot fi verzi sau semicoapte. Se spală şi se elimină cele lovite sau alterate.

Pregătirea “mirodeniei”: Hreanul se curăţă şi se taie rondele; morcovii se curăţă şi taie fâşii; Usturoiul se curăţă; merele se taie felii; ţelina se curăţă şi se taie rondele. Pe fundul vasului (butoiului) se aşterne un strat de foi de hrean.

Gogonelele se aşază într-un strat peste acestea.

Deasupra, un strat de „mirodenie”, iar un strat de gogonele, din nou mirodenie, şi tot aşa până la umplerea vasului. Se acoperă cu frunze de hrean şi frunze de vişin. Se adaugă un mănunchi de busuioc. Se toarnă zeama şi vasul se închide ermetic.

Vasul se depozitează la rece, iar murăturile se pot consuma după o lună. După acest interval, se recomandă depozitarea “la rece”.

Cum să păstrați castraveții pentru iarnă? 3 metode inedite pe care le foloseau încă bunicile noastre și aveau toată iarna castraveți proaspeți!

Doriți să păstrați castraveții proaspeți și crocanți pentru iarnă? Echipa Bucătarul.eu vă oferă 3 metode excelente, pe care le foloseau încă bunicile noastre și aveau toată iarna castraveți proaspeți, de parcă erau culeși din grădină. Renunțați la castraveții marinați și murați, testați aceste metode geniale și veți avea tot anul pe masă castraveți gustoși, crocanți și tari!

Metoda nr.1

Aceasta e cea mai bună metodă de păstrare a legumelor proaspete pentru iarnă. Prin această metodă puteți păstra și alte legume și fructe, cum ar fi: roșii, piersici, caise și mere. Astăzi vă prezentăm rețeta cu castraveți. Trebuie să alegeți neapărat legume tari și fără deteriorări.

1. Spălați castraveții bine și lăsați-i să se usuce pe un prosop. Puteți șterge castraveții doar cu o cârpă uscată, astfel nu se va forma condens în borcan. De asemenea, puteți spăla castraveții după ce veți deschide borcanul, astfel se vor păstra mai bine.

2. Puneți castraveții într-un borcan curat, uscat și sterilizat, dar nu umpleți borcanul până sus.

3. Puneți o lumânare peste legume și aprindeți-o (puteți folosi orice lumânare, cu excepția celor aromatizate). Vă recomandăm să folosiți o lumânare din parafină, fiindcă arde mai bine.

4. Lăsați lumânarea să ardă timp de 10 minute în borcanul deschis. În acest timp oxigenul din partea de jos va arde și se va ridica în sus.

5. Apoi acoperiți borcanul cu capac astfel, încât să nu se stingă lumânarea. Închideți borcanul și capsați-l. Lumânarea trebuie să ardă în borcanul cu capacul sigilat. Lumânarea se va stinge după ce va arde tot oxigenul din borcan (timp de 30 de secunde).

Trebuie să păstrați borcanele cu castraveți la loc răcoros. La gust legumele sunt ca cele proaspete. Astfel de conservă se păstrează toată iarna, doar că le veți mânca mult mai rapid.

Metoda nr.2

Multe gospodine folosesc apa obișnuită. Cum?

1. Puneți o cratiță la loc răcoros.

2. Puneți castraveții astfel încât capetele lor ascuțite să fie în jos.

3. Umpleți cratița cu apă rece, astfel încât să reprezinte 25 % din volumul total. Schimbați apa periodic, ca să nu se încălzească legumele.

Metoda nr.3

Această metodă era folosită încă de bunicile noastre, atunci când nu erau accesibile frigiderele.

1. Puneți toți castraveții într-un butoi. Acoperiți-i cu capac și închideți butoiul strâns.

2. Mutați butoiul într-un iaz și scufundați-l la fundul iazului.

Astfel castraveții vor rămâne proaspeți până la mijlocul iernii.

Destupați butoiul și scoateți câțiva castraveți. Gustul și aspectul legumelor – ca de grădină.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

Loading...